Sunday, February 28, 2010

Νικήτρια και το ΑΛΛΟ επετειακό κέικ

Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια και τις συμμετοχές στο διαγωνισμό για το δωράκι. Φαίνεται ότι ο καφές κέρδισε με διαφορά! Ίσως έχει να κάνει με το ότι συνδυάζεται η πικρή γεύση του με τη γλύκα του κέικ.

Επί τη ευκαιρία, μου αρέσει να πίνω σκέτο νερό με το κέικ μου, και ο Αλέξης προτιμά καφέ χωρίς γάλα, χωρίς ζάχαρη!

Είχαμε και πάλι αρκετά σχόλια και στις δύο πλευρές του blog, αλλά η νικήτρια που κέρδισε τη φόρμα σε σχήμα καρδιάς είναι...το νο. 14!



Συγχαρητήρια Κική! Η φόρμα θα μπει στο ταχυδρομείο Δευτέρα πρωί.

Την Τρίτη έφτιαξα και ένα άλλο κέικ.


Πρόκειται για μια συνταγή που ήθελα να δοκιμάσω από καιρό, και καθώς έχει απίστευτες ποσότητες σοκολάτας, βουτύρου και κρέμας, απαιτούσε μια ειδική περίσταση!




Ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν. Σύντομα θα έχουμε και άλλο δώρο. Μην ξεχνάτε να απαντάτε την ερώτηση στα σχόλιά σας έτσι ώστε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό :)

Liz

Tuesday, February 23, 2010

Γαμήλια επέτειος ― Δώρο

Ο Αλέξης κι εγώ σήμερα έχουμε επέτειο γάμου! 19 χρόνια! Συνήθως αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να έχουν περάσει 19 χρόνια, αλλά όταν αναλογιστώ όλα όσα έχουμε κάνει, τα μέρη που πήγαμε και τα μέρη που ζήσαμε, τότε συνειδητοποιώ ότι όντως είναι 19 χρόνια. Ο χρόνος άρχισε στ'αλήθεια να τρέχει με την προσθήκη του γιου μας πριν 7 χρόνια, και της κόρης μας, το 2006.

Για να το γιορτάσουμε έφτιαξα αυτό:


Η ιδέα μου ήρθε από την φανταστική Bakerella. Την τροποποίησα λίγο. Εν μέρει επειδή το ήθελα, εν μέρει επειδή δεν είχα άλλη επιλογή. Πρώτα πρώτα, το έκανα millionaire's shortbread, προσθέτοντας καραμέλα πάνω από τη βάση μπισκότου αντί για butterscotch chips.



Επίσης χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσω με το μοτίβο των M&M αφού η φόρμα μου είναι λίγο μικρότερη από αυτή που χρησιμοποίησε η Bakerella. Αυτό, καθώς επίσης ότι στην Αμερική μπορείς να αγοράσεις τα M&M ανά χρώμα, που δεν γίνεται εδώ. Προσπάθησα όσο καλύτερα μπορούσα να ταξινομήσω δύο τεράστια πακέτα ανά χρώμα και μετά έπαιξα με ένα κομάτι χαρτί για να στήσω το σχέδιο. Την επόμενη φορά ίσως δοκιμάσω με εκείνα τα μικρά πακετάκια smarties, παρόλο που δεν είμαι σίγουρη ότι θα αντέξω να ξανακάνω το διαχωρισμό σε χρώματα :)



Δεν κατάφερα το εφέ φωτεινής επιγραφής της Bakerella, όμως, γενικά, πιστεύω ότι δεν είναι κακό. Για να είμαι ειλικρινής, το millionaire's shortbread δεν χρειάζεται βελτίωση με M&Ms, αλλά είναι ένας ωραίος τρόπος να γράψεις ένα μηνυματάκι.


Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αναπαράγει αυτό το τεράστιο cookie, χαρίζω μία από αυτές τις φόρμες σε σχήμα καρδιάς! Δούλεψε μια χαρά για το cookie και βγήκε και εύκολα. Επίσης είναι αρκετά βαθιά για να κάνετε κέικ ή κάποιο άλλο είδος γλυκής ή αλμυρής τάρτας.


Αν θέλετε μια ευκαιρία να την αποκτήσετε, απλώς αφήστε ένα μήνυμα αναφέροντας ποιό ποτό προτιμάτε όταν τρώτε κέικ. Τσάι, καφέ, σαμπάνια; Έχετε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου για σχόλια, και μετά θα ανακοινώσουμε νικήτρια την Κυριακή.

Καλή μας Επέτειο! Η επόμενη είναι το μεγάλο 20! Μήπως πρέπει να ξεκινήσω τις προετοιμασίες από τώρα;

Liz

Thursday, February 11, 2010

Twitterόπιτα :)

Πριν μερικές βδομάδες, ενώ ήμουν στη σελίδα μου στο twitter, η Ειρήνη ανέφερε ότι έτρωγε μια φέτα της σπιτικής της λεμονόπιτας. Είχαμε ήδη ανταλλάξει μερικά τιτιβίσματα σχετικά με το ότι η οικογένειά της στο παρελθόν είχε ζαχαροπλαστεία και μου ακούστηκε πολύ ενδιαφέρον! Η σκέψη των ζαχαροπλαστείων και το γεγονός ότι είχα μια μεγάλη σακούλα με λεμόνια με έκαναν και ζήτησα αμέσως τη συνταγή. Την οποία και είχε την ευγενή καλωσύνη να μου δώσει!


Τελικά δεν πρόκειται για καμιά αρχαία συνταγή από το οικογενειακό βιβλίο, αλλά μάλλον για μία που παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Νηστικοί Πράκτορες! Παρόλα αυτά, η γεύση ήταν εξαιρετική!


Με την παρούσα την αποκαλώ twitterόπιτα, αφού έτσι τη γνώρισα! Στην πραγματικότητα είναι μια πολύ απλή συνταγή και μπορείτε να προσθέσετε μαρέγκα αν τραβά η καρδιά σας!

Ιδού η συνταγή. Ευχαριστώ, Ειρήνη, και φυσικά τους 'νηστικούς πράκτορες'! Η πίτα εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα!

Λεμονόπιτα

Για τη ζύμη:
250g αλεύρι
125g βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
20g ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα:
Ξύσμα & χυμός από 2 λεμόνια
2 αυγά
75g βούτυρο ή μαργαρίνη
20g corn flour
220g ζάχαρη

Βάλτε όλα τα συστατικά της ζύμης στο μπωλ του μίξερ και αναμίξτε μέχρις ότου ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και γίνει μια μπάλα πάνω στο γάντζο.

Αφήστε στο ψυγείο 30’.

Απλώστε στο εσωτερικό μιας φόρμας διαμέτρου 24cm. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει.

Κτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέστε το βούτυρο λιωμένο και κτυπήστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσθέστε το χυμό των λεμονιών, μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει το corn flour καθώς και το ξύσμα.

Ρίξτε την κρέμα πάνω στη ζύμη.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 30’-40’ στους 180°C με αέρα. Αν δείτε την επιφάνεια να σκουραίνει πολύ νωρίς, σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο και ξαναφήστε την ανοιχτή για λίγο στο τέλος. Μην τη σκεπάζετε όμως αμέσως, οι υδρατμοί μπορεί να χαλάσουν την τάρτα.

Μπορείτε να γαρνίρετε την τάρτα σας με μαρέγκα και να την ξαναβάλετε σε δυνατό φούρνο για λίγο να «αρπάξει» και να πάρει ωραίο χρώμα, ή με σαντιγί.

Σημ.: Έχω την εντύπωση ότι είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η ζύμη όταν έχει βγει απ'το ψυγείο, και έτσι νομίζω ότι την επόμενη φορά θα την ανοίξω και θα τη βάλω στη φόρμα και τότε θα τη βάλω στο ψυγείο. Επίσης, θα μείωνα λίγο τη θερμοκρασία μιας και ο φούρνος μου μού φάνηκε πολύ ζεστός στους 180°C στον αέρα.

Liz

Thursday, February 4, 2010

Αρχίζοντας μια επιχείρηση...

Είπα να κάνω μια ενημέρωση αναφορικά με το πώς κυλούν τα πράγματα. Το να ξεκινήσεις μια καινούρια επιχείρηση είναι μία χρονοβόρα, κουραστική υπόθεση. Δεν λέω ότι δεν το γνώριζα αυτό εξαρχής˙ μερικές μέρες, όμως, αναρωτιέσαι στ'αλήθεια αν θα καταφέρεις ποτέ να ξεκινήσεις κάτι νέο.

Για παράδειγμα, για να μπορείς να κάνεις το Α πρέπει να έχεις κάνει το Β και για να κάνεις το Β πρέπει να έχεις ήδη το Α. Βλέπετε που το πηγαίνω.

Εκτός από τη συγκέντρωση ακόμα περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τα πάντα από συνταγές μέχρι προμηθευτές, ξεκαθαρίζουμε τις απαιτήσεις υγιεινής, πολεοδομίας, εφορίας κλπ κλπ. Είναι μεγάλη και δύσκολη διαδικασία.

Έχουμε συγκεκριμενοποιήσει το πού μέσα στην πόλη θα θέλαμε να εγκατασταθούμε, αλλά θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο εκεί που θέλουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την ενοικίαση.

Μερικές φορές νιώθω ότι φαίνεται πως δεν κάνουμε τίποτα, όμως, στο παρασκήνιο, συμβαίνουν πολλά πράγματα. Ελπίζω πράγματι σύντομα να σας ενημερώνω για υπογεγραμμένα συμφωνητικά και ανακαινίσεις και αγορές εξοπλισμού! Τουλάχιστον τώρα πια έχω μια μικρή ιδέα από πού να αγοράσω!

Όταν κουράζομαι, πάω και ψήνω ή φτιάχνω μαρμελάδα ή γενικά κάνω πράγματα στην κουζίνα.

Οι γονείς μου ήρθαν για μια σύντομη επίσκεψη αυτή την εβδομάδα, έτσι μάλλον θα φτιάξω μηλόπιτα κάποια στιγμή! Έχω επίσης να επισκεφθώ άλλη μία έκθεση τροφίμων την Παρασκευή. Όσο περισσότερες πληροφορίες μαζέψω, τόσο το καλύτερο.

Έχετε ποτέ σκεφτεί περνώντας από κάπου «Κοίτα! πότε άνοιξε αυτό το μαγαζί;» Νομίζω ότι θα είμαστε ένα από αυτά!

Liz

Monday, February 1, 2010

Γεύσεις ― και νικήτρια!

Αυτό ήταν ενδιαφέρον. Ξαφνιάστηκα με μερικές από τις προτάσεις, ενώ με μερικές άλλες δεν ξαφνιάστηκα καθόλου.

Δεν με ξάφνιασε καθόλου η αναφορά σοκολάτας! Το πιο πιθανό κι εγώ αυτό θα έλεγα αν συμμετείχα! Ούτε με ξάφνιασε ότι αρκετές φορές αναφέρθηκαν τα φρέσκα φρούτα. Επίσης, ο συνδυασμός Ρούμι και σταφίδες αναφέρθηκε περισσότερο από μία φορά, και φαίνεται ότι δεν είμαι η μόνη που θα ήθελε τη δημοφιλή γεύση παγωτού σε cupcake! Θα δοκιμάσω επίσης μερικές από τις συνταγές μου με ginger.

Ξαφνιάστηκα αρκετά που είδα πόσες από εσάς αναφέρατε αλμυρές γεύσεις! Διάφορα λαχανικά και τυριά! Εγώ μάλλον θα τα έλεγα muffins αν η βασική τους γεύση ήταν αλμυρή, εκτός βέβαια αν επρόκειτο για λαχανικό μέσα σε ένα κυρίως γλυκό κέικ, όπως σοκολάτα και κολοκύθι ή κέικ αρακά, το οποίο, επί τη ευκαιρία, είναι νοστιμότατο.

Επίσης ξαφνιάστηκα που δεν υπήρξαν περισσότερα Ελληνικά συστατικά... μόνο Μαστίχη και φυστίκι. Περίμενα κάποιος να αναφέρει τη φέτα ή ίσως τσατζίκι!!!

Πάμε τώρα για τη νικήτρια! Αριθμήσαμε όλα τα σχόλια με τη σειρά που έφτασαν και βγάλαμε νικήτρια με το random.org.

Βγήκε το σχόλιο #19! Το έστειλε η Λίλα!


Πρότεινε cupcake περιχυμένα με butterscotch sauce. Ποτέ δεν έχω φτιάξει butterscotch sauce γι'αυτό, όμως έχω μια συνταγή και θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία και θα γράψω εδώ τα αποτελέσματα!

Μόλις έχω τη διεύθυνσή σου, το δωράκι σου θα φύγει με το ταχυδρομείο. Για την ακρίβεια, όλα είναι κλειστά σήμερα στο Ναύπλιο λόγω τοπικής εορτής, κι έτσι θα φύγει με το αυριανό ταχυδρομείο!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι για όλες τις πολύτιμες ιδέες σας! Τις σημειώνω και θα τις δουλέψω! Για να είμαι ειλικρινής έχω ήδη δοκιμάσει τις περισσότερες από αυτές τις γεύσεις με λίγες εξαιρέσεις. Μόλις ανοίξουμε θα βρίσκετε cupcakes με φρέσκα φρούτα όταν είναι η εποχή τους, και ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα τον υπόλοιπο καιρό. Θα σκεφτώ τι θα κάνω με τις αλμυρές γεύσεις, και σίγουρα θα δοκιμάσω μερικές από τις πιο ασυνήθιστες!

Έχετε το νου σας για το επόμενο δωράκι (αποστολή αναζήτησης πληροφοριών :P) αργότερα μέσα στο Φεβρουάριο!

Liz