Πριν μερικές βδομάδες, ενώ ήμουν στη σελίδα μου στο twitter, η Ειρήνη ανέφερε ότι έτρωγε μια φέτα της σπιτικής της λεμονόπιτας. Είχαμε ήδη ανταλλάξει μερικά τιτιβίσματα σχετικά με το ότι η οικογένειά της στο παρελθόν είχε ζαχαροπλαστεία και μου ακούστηκε πολύ ενδιαφέρον! Η σκέψη των ζαχαροπλαστείων και το γεγονός ότι είχα μια μεγάλη σακούλα με λεμόνια με έκαναν και ζήτησα αμέσως τη συνταγή. Την οποία και είχε την ευγενή καλωσύνη να μου δώσει!
Τελικά δεν πρόκειται για καμιά αρχαία συνταγή από το οικογενειακό βιβλίο, αλλά μάλλον για μία που παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Νηστικοί Πράκτορες! Παρόλα αυτά, η γεύση ήταν εξαιρετική!
Με την παρούσα την αποκαλώ twitterόπιτα, αφού έτσι τη γνώρισα! Στην πραγματικότητα είναι μια πολύ απλή συνταγή και μπορείτε να προσθέσετε μαρέγκα αν τραβά η καρδιά σας!
Ιδού η συνταγή. Ευχαριστώ, Ειρήνη, και φυσικά τους 'νηστικούς πράκτορες'! Η πίτα εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα!
Λεμονόπιτα
Για τη ζύμη:
250g αλεύρι
125g βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
20g ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα:
Ξύσμα & χυμός από 2 λεμόνια
2 αυγά
75g βούτυρο ή μαργαρίνη
20g corn flour
220g ζάχαρη
Βάλτε όλα τα συστατικά της ζύμης στο μπωλ του μίξερ και αναμίξτε μέχρις ότου ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και γίνει μια μπάλα πάνω στο γάντζο.
Αφήστε στο ψυγείο 30’.
Απλώστε στο εσωτερικό μιας φόρμας διαμέτρου 24cm. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει.
Κτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέστε το βούτυρο λιωμένο και κτυπήστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Προσθέστε το χυμό των λεμονιών, μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει το corn flour καθώς και το ξύσμα.
Ρίξτε την κρέμα πάνω στη ζύμη.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 30’-40’ στους 180°C με αέρα. Αν δείτε την επιφάνεια να σκουραίνει πολύ νωρίς, σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο και ξαναφήστε την ανοιχτή για λίγο στο τέλος. Μην τη σκεπάζετε όμως αμέσως, οι υδρατμοί μπορεί να χαλάσουν την τάρτα.
Μπορείτε να γαρνίρετε την τάρτα σας με μαρέγκα και να την ξαναβάλετε σε δυνατό φούρνο για λίγο να «αρπάξει» και να πάρει ωραίο χρώμα, ή με σαντιγί.
Σημ.: Έχω την εντύπωση ότι είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η ζύμη όταν έχει βγει απ'το ψυγείο, και έτσι νομίζω ότι την επόμενη φορά θα την ανοίξω και θα τη βάλω στη φόρμα και τότε θα τη βάλω στο ψυγείο. Επίσης, θα μείωνα λίγο τη θερμοκρασία μιας και ο φούρνος μου μού φάνηκε πολύ ζεστός στους 180°C στον αέρα.
Liz
Thursday, February 11, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Αχ τι μου κάνεις βραδυάτικα ~ μόλις φάγαμε και η υπογλυκαιμία μου χτυπάει ύπουλα την πόρτα!
ReplyDeleteένα λεμονογλυκάκι πάντοτε είναι ευχάριστο
ReplyDeleteμμμ..τα γλυκάκια με λεμόνι είναι τέλεια και πάνε με τα περισσότερα γεύματα!
ReplyDeleteΤρελλαίνομαι για λεμονογλυκάκια!!!!!!!!!
ReplyDeleteΛεμονάκι άκουσα και ηρθα τρέχοντας!!Σε λεμονογλυκάκι δεν λέμε ποτέ όχι!!!
ReplyDeleteΛατρεύω τις τάρτες και έχω αδυναμία στις λεμονοτάρτες! Χαριτωμένο όνομα της έδωσες!
ReplyDeleteΚαι εύκολη και αρωματική! Ότι καλύτερο!
ReplyDeleteΚι εγώ λάτρης του λεμονογλυκού!
ReplyDelete