Thursday, December 17, 2009

Q&A ― συμβουλές για γλάσσο

Μία αναγνώστρια ρωτά: 'τι άλλο μπορεί να γίνει με τα cupcakes για απαλό γλάσσο εκτός από βουτυρόκρεμα, αν δεν την προτιμάς;'

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη γεύση βανίλιας, ζάχαρης, ή να λιώσετε λίγη σοκολάτα (αυτό λέγεται 'ganache').

Έπειτα υπάρχει και η εναλλακτική της μαρέγγας (κτυπάτε ασπράδι αυγού με ζάχαρη).

Τέλος, θα μπορούσατε να διακοσμήσετε με γλάσσο φτιαγμένο με κρέμα τυριού (κρέμα τυριού με ζάχαρη άχνη).


Η κρέμα γάλακτος πάει πολύ ωραία με κέικ σοκολάτας (όπως επίσης και η ganache). Είναι επίσης καλή επιλογή αν σκοπεύετε να διακοσμήσετε με φρέσκα φρούτα.


Το μειονέκτημα της κρέμας γάλακτος είναι ότι δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για πολλή ώρα. Είτε την έχετε έτοιμη, λοιπόν, και διακοσμείτε τα cupcakes ακριβώς πριν τα σερβίρετε (βάλτε την κτυπημένη κρέμα σε ένα κρύο γυάλινο μπωλ στο ψυγείο ώστε να μη χρειαστεί να αφήσετε τους καλεσμένους σας για πολλή ώρα), ή διακοσμείστε τα cupcakes εκ των προτέρων και βγάλτε τα από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα σερβίρετε για να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.


Η μαρέγγα πάει πολύ ωραία με κέικ λεμόνι. Μία καλή ιδέα είναι να φτιάξετε τα κέικ και μετά να προσθέσετε λίγη μαρμελάδα λεμόνι (μπορείτε να βρείτε έτοιμη μαρμελάδα λεμόνι σε μαγαζιά όπως το ΑΒ) ή να κάνετε μία μικρή τρύπα στο κέικ και να τα γεμίσετε με την μαρμελάδα και μετά να βάλετε και τη μαρέγγα από πάνω. Είναι καταπληκτικά μετά από ένα βαρύ γεύμα. Φρέσκα και ελαφριά. Η μαρέγγα με την ώρα γίνεται όλο και πιο καλή αν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Τα cupcakes που φτιάχνετε με αυτή μπορείτε να τα έχετε έτοιμα από πολύ νωρίς.

Τρελαίνομαι για κρέμα τυριού και πιστεύω ότι πάει με κέικ σχεδόν ό,τι γεύσης να'ναι.


Η αναγνώστρια λέει ότι 'καταλαβαίνει' τη ζάχαρη στη βουτυρόκρεμα. Να λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να έχετε απαλή βουτυρόκρεμα σαν μετάξι.


Αφήστε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κτυπήστε το πολύ καλά πριν προσθέσετε τη ζάχαρη.

Κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη προσεκτικά. Κάντε το δύο φορές αν χρειάζεται.

Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη σε μικρές ποσότητες για να βεβαιωθείτε ότι δεν δημιουργούνται σβώλοι˙ μετά, αφού την προσθέσετε, συνεχίστε το κτύπημα για περίπου δυο λεπτά ακόμα. Η βουτυρόκρεμα που έχει φτιαχτεί καλά δεν έχει κόκκους.


Βάλτε τη βουτυρόκρεμα στο ψυγείο μόνο αν γίνει πολύ μαλακή, και ακόμη και τότε χρειάζεται μόνο ένα λεπτό ή δύο για να σφίξει αρκετά για να τη χρησιμοποιήσετε.

Ελπίζω να βοηθούν αυτά.

Liz

9 comments:

  1. Very useful instructions for the buttercream. So next time that i will make it i will not feel the sugar. Thank you so much!!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Με βοήθησες αρκετά και μου έδωσες ήδη πάρα πολλές ιδέες. Θα τα δοκιμάσω όλα έως την πρωτοχρονιά για να αποφασίσω.
    Περίμενα μία απλή απάντηση και είδα ολόκληρο post και ενθουσιάστηκα...
    Ευχαριστώ για τη διάθεση και το χρόνο που μου αφιέρωσες.
    Σου εύχομαι καλές γιορτές. Υγεία και ευτυχία...

    ReplyDelete
  3. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
    Ευχαριστούμε πολύ...

    ReplyDelete
  4. Τι χρήσιμα πράγματα που μαθαίνουμε από σένα! Thanks alot!

    ReplyDelete
  5. Τελικά δεν υπάρχει τίποτα που να σου ξεφεύγει στο θέμα "cupcakes", μπράβο σου και ξανά μπράβο σου!!!

    ReplyDelete
  6. σ΄ευχαριστούμε Λιζάκι πάρα πολύ γιαυτά που μοιράζεσαι μαζί μας τοσο απλόχερα !!!!!

    μηπως σου είναι εύκολο να μου πεις σε παρακαλώ απο που αγοράζεις αυτά τα σκληρά χαρτάκια που ψήνεις τα κεικακια σου ?? αυτά που αγοράζω εγω δεν είναι πολύ καλά και πάντα έχω πρόβλημα !!!

    ευχαριστώ πολύ !!!

    ReplyDelete
  7. @Maria B.

    Ο Σκλαβενίτης έχει καλής ποιότητας χαρτάκια.

    ReplyDelete
  8. Ευχαριστούμε για τα τιπς Λιζ!

    ReplyDelete
  9. Γεια σου Λιζ!
    Θέλω να σε ρωτήσω το εξής:

    πως θα κάνω την μαρέγκα στα cupcakes ώστε να είναι ελαφρά ψημένη όπως την παρουσιάζεις στην φωτό σου?

    (http://2.bp.blogspot.com/_S0NB0y2_mJw/S46_SUCAIqI/AAAAAAAAAvQ/fJJppd38198/s1600/DSC02540%2BMeringue%2BLiz%27s%2BCupcake%2BBakeshop%2BNafplio%2BGreece%2Bwww.cupcakes.gr.jpg)

    ReplyDelete