Friday, November 6, 2009

Εποχές που αλλάζουν, γεύσεις που αλλάζουν!

Το πιστεύετε ότι ο Αλέξης τράβηξε αυτή τη φωτογραφία ακριβώς ένα μήνα πριν, όταν είμασταν στην παραλία;


Ο χειμώνας είναι σίγουρα εδώ! Τις τελευταίες λίγες μέρες ο καιρός ήταν απαίσιος. Το περασμένο σαββατοκύριακο ανάψαμε τη θέρμανση για πρώτη φορά. Υπήρξαν μερικά τεχνικά προβλήματα καθώς και ένα-δυο άλλα ζητηματάκια με το σπίτι, αλλά καλύτερα να μην επεκταθώ! Προτιμώ να πιστεύω ότι τώρα πια όλα είναι εντάξει.



Το τοπίο στο Ναύπλιο και τριγύρω τις τελευταίες δυο βδομάδες έχει αλλάξει. Για παράδειγμα η όψη του πορτοκαλεώνα απέναντι απ'το σπίτι μας έχει αλλάξει δραματικά.


Πριν δυο βδομάδες τα πορτοκάλια ήταν μικρά και καταπράσινα. Τώρα έχουν γιγαντωθεί, και από πράσινα γίνονται ανοικτό κίτρινο, ενώ κάποια ήδη έχουν γίνει πορτοκαλί. Είναι καταπληκτικό το τι κάνουν βροχές λίγων ημερών μαζί με τον ήλιο!!!


Ο γιος μου είναι κατενθουσιασμένος. Ανυπομονεί να ωριμάσουν για να πιεί φρεσκοστιμένη πορτοκαλάδα! Αφ'ότου μετακομίσαμε εδώ με ρωτάει σχεδόν κάθε μέρα «πότε θα είναι έτοιμα;» Δεν είμαι βέβαιη ότι συνειδητοποιεί πως δεν θα μπορεί απλώς να τα κόψει από τα δέντρα απέναντί μας.


Την περασμένη βδομάδα ο πεθερός μου έφερε μία τεράστια τσάντα με καρύδια κι άλλη μία με κυδώνια από τα δέντρα στο χωριό του, την Κλεπά, στην ορεινή Ναυπακτία. Δεν είχα ξαναμαγειρέψει κυδώνια, οπότε άρχισα να ψάχνω στο google μήπως βρω λαχταριστές συνταγές.


Συμφωνήσαμε να δοκιμάσουμε πρώτα μαρμελάδα κυδώνι. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Είδαμε ότι το χρώμα της μαρμελάδας εξαρτάται από τον τύπο του κυδωνιού που έχεις˙ κάποια κυδώνια φτιάχνουν βαθύ ροζ μαρμελάδα, ενώ άλλα πιο ανοικτό ροζ. Τα δικά μας ήταν η δεύτερη ποικιλία.


Ήταν πολύ ωραία με μια φρεσκοκομμένη φέτα ψωμί, αλλά νομίζω ότι θα ήταν επίσης νοστιμότατη σε ένα φρεσκοψημένο scone και, αν ήθελα να είμαι πολύ άτακτη, με ένα σωρό σαντιγί από πάνω. Αν βρω την ευκαιρία να το δοκιμάσω σύντομα θα σας πω αν τα συμπεράσματά μου είναι σωστά!





Η αλλαγή στον καιρό με έκανε να σκέφτομαι όλες τις τρομερές γεύσεις cupcakes που θα μπορούμε να φτιάχνουμε ανάλογα την εποχή. Στο café θέλω να προσπαθήσω όσο μπορώ να έχω εποχικές γεύσεις. Αυτή την εποχή του χρόνου θα ήταν ωραίο να έχουμε φθινοπωρινο-χειμωνιάτικα cupcakes. Κάτι με κολοκύθα και χειμερινά φρούτα, όπως μήλο και αχλάδι ή υπέροχα μπαχάρια, που σου θυμίζουν να κάθεσαι γύρω από τη φωτιά το χειμώνα, όπως κανέλα και γαρύφαλο, ίσως κάρδαμο. Κυδώνι; Προσπαθώ να σκαρφιστώ τρόπο να χρησιμοποιήσω τη μαρμελάδα κυδωνιού πάνω ή ακόμη και μέσα στο κέικ! Αυτό θα'χει ενδιαφέρον!

Liz

6 comments:

  1. Η ορεινή Ναυπακτία είναι από τα αγαπημένα μου μέρη, παρόλο που έχω πάει μόνο μια φορά!
    Τι τυχερά που είναι τα παιδιά που ζουν στην εξοχή και μπορούν να δουν όλες τις αλλαγές της φύσης! Πολύ όμορφο χρώμα έχει η μαρμελάδα σου!

    ReplyDelete
  2. Πραγματικά νομίζω έκανες την σωστή επιλογή με την μετακόμιση που έκανες.
    Απολαμβάνεις την φύση όλες τις εποχές, σε όλες της τις φάσεις!
    Και το κυριότερο, την απολαμβάνουν τα παιδιά σου!
    Η μαρμελάδα σούπερ φαίνεται, γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  3. Γειά σου Liz. Αν και είμαι Αθηναία, λατρεύω το ΝΑΎΠΛΙΟ τόσο πολύ που αγόρασα σπίτι και όλες τις γιορτές τις περνάμε εκεί. Το υπέροχο cupcake shop που θα το ανοίξεις ? Έχεις αποφασίσει ? Το διαμέρισμα μας είναι στη Πρόνοια, ξέρεις στο δρόμο για το Παλαμήδι. Τα Χριστούγεννα θα έρθουμε ξανά, ελπίζω μέχρι τότε να έχεις ανοίξει και να τα πούμε από κοντά. φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Liz είναι πολύ καλή ιδέα τα εποχιακά cupcakes! Καταλαβαίνεις καλύτερα την φρεσκάδα των υλικών! Μου αρέσει η ιδέα μέσα στη ζύμη του κέικ να υπάρχει πουρές κολοκύθας! Και η διακόσμηση να έχει κάτι σχετικό με κολοκύθα με ζαχαρόπαστα...

    ReplyDelete
  5. πανέμορφες φωτογραφίες μπράβο στον μικρούλη, η μαρμελάδα ωραία με γλυκό χρωματάκι, πολύ εμφανίσιμη
    τώρα σιγά-σιγά θα συνειδητοποιήσουν και τα παιδιά ότι η φύση έχει πολλές αλλαγές και ομορφιές που δεν τις αντιλαμβάνονταν στην πόλη, πως να μη λιμπίζεται τέτοια φρούτα το παιδάκι.
    η φύση θα σε εμπνέει και στις γλυκές σου δημιουργίες

    ReplyDelete
  6. Liz πολύ ωραία η μαρμελάδα σου και βέβαια το χρώμα είναι αποτέλεσμα του κυδωνιού αλλά καμιά φορά εξαρτάται κι από την ώρα που τη βράζουμε (πολύ βράσιμο πιο σκούρο χρώμα).
    Είσαι πολύ τυχερή που βρίσκεσαι στο Ναύπλιο, η ζωή μακριά από την πόλη έχει μια άλλη ποιότητα με όλα τα αρνητικά που μπορεί να έχει κατά πολλούς.
    Θα με ενδιέφερε να μάθω αν κάνεις κάποια κέικ με μαρμελάδα κυδώνι.
    Α βρήκα το βιβλίο και θα μου το φέρουν τα παιδιά μου τα Χριστούγεννα και σε ευχαριστώ πολύ.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete