Saturday, July 25, 2009

Cookies espresso με καρύδι

Με όλα που συμβαίνουν με την αλλαγή σπιτιού δεν είχα χρόνο για μαγειρέματα. Την περασμένη βδομάδα η Μαρί, η ασφαλίστριά μας, ήρθε από το σπίτι και είπα να φτιάξω μερικά μπισκότα να πάνε με το τσάι/καφέ.

Συνήθως τροποποιώ τη συνταγή. Λέει να βάλεις κουταλιές μίγματος, απλωμένες καλά σε ένα λαδωμένο ταψί. Εγώ προσθέτω λίγο περισσότερο αλεύρι στο τέλος για να φερμάρω τη ζύμη αρκετά ώστε να τη φτιάξω μικρή μπαλίτσα και να της δώσω λίγο σχήμα. Μου αρέσει να τις κάνω κάπως οβάλ και να τις χαράσω με το μαχαίρι ώστε να μοιάζουν σαν κόκκους καφέ. Μερικές φορές επίσης τα μπισκότα τα βουτάω ή μισο-βουτάω σε σοκολάτα, όπως έκανα και τώρα όμως δυστυχώς δεν κράτησαν αρκετά για τη φωτογράφιση!

Σχετικά με το λαδωμένο ταψί. Συνήθως δεν το κάνω, επειδή όπως αντιλαμβάνεστε τα μπισκότα περιέχουν ήδη αρκετό βούτυρο και ποτέ δεν μου έχουν κολλήσει στο ταψί. Κάντε όπως νομίζετε.

Η θερμοκρασία του φούρνου, φυσικά, ποικίλλει. Τα μπισκότα μου συνήθως χρειάζονται 1'-2' ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το χρόνο που λέει η συνταγή. Εσείς γνωρίζετε τους φούρνους σας. Είναι καλύτερο να κάνεις λάθος προς την ασφάλεια παρά να τα παραψήσεις.

Συνταγή για Μπισκότα Espresso Καρύδι

100g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50g ζάχαρη
50g τριμένα καρύδια
100g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές καφέ espresso

Ανακατέψτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ανοίξει το χρώμα και το μίγμα να γίνει σαν κρέμα
Προσθέστε τα καρύδια. Ρίξτε μέσα και ανακατέψτε το αλεύρι και τον καφέ
Τοποθετήστε 18-20 κουταλιές μίγματος, μακριά τη μια από την άλλη, στο λαδωμένο ταψάκι
Ψήστε στους 190°C για 15 λεπτά
Αφήστε τα να κρυώσουν για 1'-2' πριν τα μεταφέρετε στη σχάρα.

Πώς σας φαίνεται η σχάρα μου; Είναι από το Lakeland και είναι πολύ ευέλικτη. Έχει τρία επίπεδα αλλά μπορείτε να τα στιβάξετε, που είναι πολύ χρήσιμο αν δεν έχετε πολύ χώρο. Επίσης διπλώνει για εύκολη αποθήκευση.

Αν προτιμάτε, αντί για καφέ espresso μπορείτε να βάλετε ψιλοκομένα αποξηραμένα μύρτιλλα (cranberries) ή σταφίδες. Σήμερα πρόσθεσα μύρτιλλα σε μερικά δικά μου. Ή θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με κοματάκια σοκολάτας, και τα μύρτιλλα με γλυκά κερασάκια.

Της Μαρί της άρεσαν πολύ και αμέσως ζήτησε τη συνταγή.

Liz

Γνωστοποίηση: Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη για πιθανούς υψηλούς λογαριασμούς πιστωτικών καρτών αφού κάνετε κλικ στο link του Lakeland.

3 comments:

  1. Τέλεια τα μπισκοτάκια σου Liz, να είχα μερικά με το καφεδάκι μου πολύ θα το ήθελα!!!
    Με το καλό να έρθετε Αργολίδα!!!!

    ReplyDelete
  2. από εμφάνιση πάντως είναι μούρλια, σίγουρα θα είναι και πεντανόστιμα

    ReplyDelete
  3. Πολύ νόστιμα φαίνονται τα μπισκοτάκια σου, όσο για τη σχάρα σου, τέλεια!! Μου φαίνεται θα περάσω πολλές ώρες χαζεύοντας το Lakeland!

    ReplyDelete