Tuesday, October 27, 2009

Γαμήλια cupcakes―η συνταγή

Υποσχέθηκα να αναρτήσω τις συνταγές μου για τα κέικ που έφτιαξα για το γάμο. Η συνταγή μου είναι τόσο απλή που ενδεχομένως να σας απογοητεύσει.

Είναι από το βιβλίο συνταγών στο οποίο ανατρέχω οποτεδήποτε θέλω να φτιάξω κάτι που είναι δοκιμασμένο, χωρίς πιθανότητα αποτυχίας.


Είχε πρωτοεκδοθεί από το βρετανικό Milk Marketing Board το 1968, αναθεωρήθηκε ώστε να χρησιμοποιεί το μετρικό σύστημα το 1978 και μετά εκδόθηκε εκ νέου το 1992 για τη δεκαετία του '90. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει συμβουλές για το πώς να γλυτώνεις χρόνο με το φούρνο μικροκυμάτων κλπ. Μπορείτε ακόμη να το βρείτε στο ίντερνετ˙ για παράδειγμα εδώ.
Έχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά, όπως τον τρόπο του να αγοράζεις το σωστό κομάτι κρέας...


περιγραφές οσπρίων...



και άλλα. Στην ενότητα της αρτοποιίας θα βρείτε συνταγές για όλα τα είδη πίτας, κέικ, ψωμιά και γευστικότατες συνταγές όπως αυτή...


Παρόλο που έχω πολλά βιβλία για cupcakes και συνταγές, επιλέγω αυτή την απλή συνταγή για τα γαμήλια κέικ επειδή γνωρίζω ότι πετυχαίνει και ξέρω ότι όποιοι τα φάνε συνήθως μουγκρίζουν από ικανοποίηση καθώς τα δαγκώνουν. Έτσι σας δίνω τη βασική συνταγή και μετά θα σας πω διαφορετικούς τρόπους για να την τροποποιήσετε.

Βασική συνταγή cupcake:
Φτιάχνει 12

100g βούτυρο
100g ζάχαρη
100g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά

Κτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μίγμα ανοικτόχρωμο και κρεμώδες.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα με περίπου μία κουταλιά της σούπας αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας πολύ ελαφρά.
Μοιράστε το μίγμα στις 12 θήκες cupcake και ψήστε σε ένα προ-θερμασμένο φούρνο στους 180° για 14-18'. Ο χρόνος θα ποικίλλει ανάλογα με το φούρνο σας και το αν χρησιμοποιείτε υποβοήθηση ανεμιστήρα ή όχι.

Αντισταθείτε την επιθυμία να τα παραψήσετε. Από τη στιγμή που θα τα βγάλετε από το φούρνο θα συνεχίσουν να ψήνονται για περίπου 1' ακόμη έτσι κι αλλιώς.

Για το cupcake λεμονιού: Προσθέστε στο μίγμα ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού.

Για το cupcake σοκολάτας: Αντικαταστήστε 25g αλευριού με σκόνη κακάο (για τα γαμήλια cupcakes πρόσθεσα 25g τριμένης μαύρης σοκολάτας για να προσθέσω βάθος στη γεύση).

Η συνταγή είναι πολύ ευέλικτη. Μπορείτε να φτιάξετε κέικ καρότου, σταφίδας, σταγόνες σοκολάτας ή ο,τιδήποτε άλλο σας κάνει κέφι. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε χρωστικές στο κέικ αν θέλετε να τα κάνετε πιο ενδιαφέροντα για πιτσιρίκια, παρόλο που εγώ προτιμώ να αποφεύγω τα χρώματα και αντί αυτών προσθέτω τρούφα σοκολάτας ή κάτι παρόμοιο για διακόσμηση.


Η βασική συνταγή για το γλασάρισμα βουτυρόκρεμας είναι επίσης από το ίδιο βιβλίο.

100g βούτυρο
225g ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
20ml γάλα
δύο σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Κτυπήστε το βούτυρο, το γάλα και τη βανίλια μέχρι να γίνουν πολύ μαλακό μίγμα, και μετά κτυπήστε το με τη ζάχαρη.

Για το γάμο πρόσθεσα δύο σταγόνες κόκκινης χρωστικής (για να ταιριάζει με τη διακόσμηση της δεξίωσης) ανά τρεις ποσότητες γλάσου και πρόσθεσα τους κόκκους από τη βανίλια Μαδαγασκάρης.


Αυτή η βανίλια είναι μάλλον ακριβή να την αγοράσει κανείς στα μαγαζιά. Πρόσφατα είδα σε ένα supermarket να την έχουν €5 για μία! Φυσικά βοηθάει να έχεις μία Μαδαγασκανή φίλη (γεια σου C) που τελείως τυχαία επέστρεψε πρόσφατα με μία ποσότητα για την τρελή φίλη της με τα cupcakes!


Σημείωση: Αφού ξύσετε το εσωτερικό της βανίλιας, μπορείτε να τη βάλετε σε ένα βάζο με ζάχαρη και θα έχετε υπέροχη ζάχαρη βανίλια, πράγμα που είναι άψογο για όλα τα ψησίματά σας ή για τον καφέ σας, αν προσθέτετε ζάχαρη. Εγώ έχω πάντα ένα βάζο έτοιμο.


Εντάξει λοιπόν... η μυρωδιά της βανίλιας δεν περνάει στη φωτογραφία.

Για τα κέικ σοκολάτας πρόσθεσα 25g λιωμένης λευκής σοκολάτας στο γλάσο (αφού την αφήσετε πρώτα να κρυώσει). Χρησιμοποιώ λίγο λιγότερο γάλα όταν προσθέτω λιωμένη σοκολάτα.

Πάλι μπορείτε να κάνετε ένα σωρό παραλλαγές με αυτή τη συνταγή: Μπορείτε να την κάνετε γεύση εσπεριδοειδών με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, μπορείτε να προσθέσετε σκόνη εσπρέσσο, κακάο και πολλά άλλα.

Απολαύστε τους πειραματισμούς σας! Θυμηθείτε να μην τα παραψήσετε!

9 comments:

  1. Liz δεν πίστευα ότι όλα αυτά τα όμορφα κέικ σου είναι τόσο εύκολα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό το βιβλίο εκτός του internet,μπορώ να το βρω σε βιβλιοπωλείο της Αθάνας ή και του Λονδίνου;; να μου το φέρουν τα παιδιά μου.
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  2. τελικά τα πιο όμορφα πράγματα είναι και τα πιο απλά! την ίδια βασική συνταγή ακολουθώ κι εγώ αλλά προσθέτω συνήθως βανίλια, γάλα και σταγόνες σοκολάτας...
    το tip με την βανίλια και την ζάχαρη μου άρεσε ιδιαιτέρως!
    καλό σου βράδυ

    ReplyDelete
  3. Thank you Liz... thanks for sharing... :)

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τα μυστικά της επιτυχίας σου!

    ReplyDelete
  5. Liz σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή και όλες γενικά τις πληροφορίες που μας έδωσες!
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Τα κέικ σου όταν ψηθούν φουσκώνουν στο κέντρο ή παραμένουν εντελώς ίσια στην επιφάνεια?
    Το καλοκαίρι, που είχα φτιάξει καπ κέικ (με αφορμή την ορκωμοσία της κόρης μου), είχαν γίνει νοστιμότατα, αλλά είχαν φουσκώσει στο κέντρο και το διόρθωσα με την κρέμα βουτύρου. Θα ήθελα να μάθω, πώς γίνεται ίσιο το επάνω μέρος όπως βλέπω ότι είναι στα "έτοιμα" που αγοράζω εδώ στην Ν Αφρική. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
  6. Συγνώμη που επεμβαίνω αλλα να βοηθήσω και εγω...
    Αυτό το λέμε καταστροφή του κέικ.. Δηλαδή αντι να το ψήσεις στους 180 βαθμούς το ψήνεις στους 150 με 160 το πολύ, για λίγη περισσότερη ώρα.. και έτσι φουσκώνει ήρεμα το μπέικιν... Φιλιά....

    ReplyDelete
  7. Νίκη μου σε ευχαριστώ πολύ! Ναι, τα είχα ψήσει στους 180 βαθμούς...
    Σε ευχαριστώ για την βοήθεια! Κάποιες φορές είναι τόσο απλό και δεν πάει ο νους σου...

    ReplyDelete
  8. Βρε παιδιά, εδώ εχτές άφησα σχολιο και δεν το βλέπω! Τεσπα...έλεγα ότι είναι πολύ ευχάριστο Λιζ που μοιράστηκες τησ υνταγή μαζί μας και ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να είναι πολύ καλό! Μου λύθηκε κι εμένα η απορια για το φούσκωμα των καπ κεικς. Ήταν μια ερώτηση που σύντομα θα έκανα στη Νίκη ή στη Λιζ!

    ReplyDelete
  9. Α, έφτιαξες pound cake δηλαδή (ίσες ποσότητες βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, αλεύρι)! Τη βανίλια μου την αγοράζω από το ίντερνετ σε εξευτελιστικές τιμές κυρίως από εδώ http://stores.shop.ebay.com/Vanilla-Products-USA__W0QQ_armrsZ1 ή εδώ http://stores.ebay.com/The-Organic-Vanilla-Bean-Company.

    Όσον αφορά την ποσότητα, εγώ παίρνω συνήθως 1/2 lb (περ. 250γρ) που είναι 60-80 κλωνάρια.

    ReplyDelete