Sunday, May 19, 2013

Κέικ με κρυμένες καρδιές ― World Baking Day, 19 Μαΐου 2013


(δείτε περισσότερα για εμάς στο cupcakes.gr)


Η 19η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ψησίματος. Το θέμα είναι 'Τόλμησε Ψήσε', δηλαδή δοκίμασε κάτι που δεν έχεις κάνει ποτέ. 

Πριν περίπου μια βδομάδα έλαβα αυτό το πακέτο από το Βιτάμ, που είναι ένας από τους χορηγούς. Η πρόταση ήταν, φυσικά, να 'τολμήσω να ψήσω'.


Για να λέμε την αλήθεια όταν τελειώσω τα ψησίματα της κάθε μέρας στο café δεν έχω και ιδιαίτερη όρεξη (ούτε και το χρόνο) για πειραματισμούς. Παρόλα αυτά εδώ και λίγο καιρό βλέπω να κυκλοφορούν φωτογραφίες με κέικ που περιέχουν μια 'έκπληξη'.

Είπα λοιπόν ότι θα ήταν ωραία να το δοκιμάσω μιας και ποτέ δεν το'χω ξανακάνει. Έτσι κι αλλιώς συνεχώς ψάχνω για κατάλληλες συνταγές οι οποίες ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τα ψησίματα, και κάτι τέτοιο, που δεν έχει ειδικές απαιτήσεις τεχνικής αλλά είναι συναρπαστικό, είναι τέλειο.


Το βασικό κόλπο είναι ότι πρώτα ψήνεις ένα απλό κέικ με κάποια χρωστική ή φρούτο σε ρηχό ταψί (εγώ έβαλα μαρμελάδα μύρτιλο για να δώσω λίγο χρώμα, καθώς δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τεχνητές χρωστικές, παρόλο που είμαι σίγουρη ότι η αντίθεση θα ήταν πολύ πιο έντονη με κάποια χρωστική, όπως π.χ. κόκκινο, και ένα καλό κοφτερό κουπάτ. Το κουπάτ που είχα σε σχήμα καρδιάς ήταν απ'τα φτηνά και δεν έκοβε όσο καλά θα ήθελα. Τα μεταλλικά που έχω παραήταν μεγάλα για αυτό που ήθελα). Όταν κρυώσει κόβεις τις καρδιές με το κουπάτ. Μην το ψήσεις πάρα πολύ. Θα ξαναψηθεί έτσι κι αλλιώς.

Μόλις τελειώσεις με τις καρδιές, προετοίμασε τη φόρμα του κέικ. Εγώ χρησιμοποίησα στρογγυλή, αλλά και η μακρόστενη φόρμα θα ήταν το ίδιο καλή νομίζω. Υπάρχουν άφθονες φωτογραφίες στο ίντερνετ. Φτιάξε την αγαπημένη σου συνταγή λευκού κέικ και γέμισε τη φόρμα με το μίγμα μέχρι το ένα τρίτο. Ύστερα τοποθέτησε τις καρδιές ανάποδα μέσα και συμπλήρωσε το υπόλοιπο μίγμα χτυπώντας πού και πού τη φόρμα για να πάει παντού και να γεμίσει τα κενά. Ψήσε.


Μόλις το γυρίσεις στην πιατέλα ή τη βάση και κρυώσει, καλύψτε το με λαχταριστή ganache!


Χρησιμοποίησα αυτή τη βασική συνταγή λευκού κέικ, όμως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια θέλετε. Παραθέτω μία συνταγή για το λευκό μέρος μόνο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια συνταγή και για το χρωματιστό κέικ, οπότε θα φτιάξετε άλλη μισή δόση. 

Συνταγή:

Υγρά συστατικά
1 κούπα γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
6 ασπράδια (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Στεγνά συστατικά
2¼ κούπες αλεύρι
4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλ. αλάτι
1¾ ζάχαρη

250g Βιτάμ ή βούτυρο (μαλακό αλλά όχι λιωμένο)

Μέθοδος:

Ανακατέψτε μαζί τα ασπράδια, το γάλα και το εκχύλισμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφήστε το στην άκρη.
Ανακατέψτε τα στεγνά συστατικά στο μίξερ. Προσθέστε το βιτάμ ή το βούτυρο και ανακατέψτε και πάλι ίσα-ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αργά αργά προσθέστε τα υγρά συστατικά και ανακατέψτε στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να έχετε ομοιόμορφο μίγμα, αλλά μην το κουράσετε.
Ψήστε στους 160°C για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα όταν το ακουμπάτε.


Εναλλακτικές: Θα μπορούσατε απλώς να κάνετε αντίθεση με μαύρο-άσπρο. Κέικ σοκολάτα με λευκές καρδιές ή το ανάποδο. Ή να χρησιμοποιήσετε κουπάτ σε άλλα σχήματα για τα ένθετα˙ νομίζω θα ήταν όμορφο με ginger bread men ή ίσως με αστεράκια ή ίσως polka dots; Αν έχετε όρεξη για περιπέτειες κάντε τις και διαφορετικά χρώματα...



1 comment: