Xanthi, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεις το βιβλίο Dairy Book of Home Cookery σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στην Αθήνα ή και στην Αγγλία. Απ'όσο γνωρίζω, ποτέ δεν διανεμήθηκε μέσω βιβλιοπωλείων, αλλά η παραγγελία του γινόταν μέσω του τοπικού γαλατά (αλήθεια, θυμάται κανείς τον γαλατά;) ο οποίος και το παρέδιδε. Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν 'Γαλατάδες' πλέον. Όλοι αγοράζουν το γάλα τους από το σούπερ μάρκετ τώρα. Σύμφωνα με τη wikipedia η αρχή προώθησης γάλακτος (ή όπως αλλιώς θα λεγόταν το Milk Marketing Board) διαλύθηκε το 2002.
Ξαφνιάστηκα αρκετά που το βρήκα στο Google τις προάλλες. Ήλπιζα να το βρω μεταχειρισμένο στο eBay. Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη αντίτυπα σε διάφορα βιβλιοπωλεία online. Αν έχεις παιδιά που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για κάποιο διάστημα, σίγουρα μπορούν να το παραγγείλουν μέσω κάποιου μεταπωλητή της Amazon, για τους οποίους παρέθεσα link στην προηγούμενη ανάρτηση, και να το παραλάβουν στη διεύθυνσή τους.
Η Αγγελική ρώτησε πώς κάνεις τα cupcakes να είναι επίπεδα από πάνω και όχι φουσκωτά.
Πρώτα πρώτα θα ήθελα να τονίσω ότι πάντα χρησιμοποιώ το φούρνο μου με τον ανεμιστήρα. Κάνει όλη τη διαφορά όταν ψήνεις κέικ. Ο φούρνος μου έχει δύο κουμπιά. Ένα για τη θερμοκρασία και ένα άλλο με τις διάφορες ρυθμίσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ανεμιστήρα μόνο του, τον ανεμιστήρα και το γκριλ. Προφανώς δεν θέλουμε το γκριλ! Ο ανεμιστήρας κάνει τη θερμοκρασία ομοιόμορφη σε όλο το εσωτερικό, και δεν έχει πλέον σημασία σε ποιό ύψος του φούρνου θα βάλεις τα κέικ (αυτό μου επέτρεψε να φτιάχνω τρεις φόρμες τη φορά για το γάμο τις προάλλες). Οι περισσότεροι κατασκευαστές φούρνων συστήνουν να χαμηλώνετε τη θερμοκρασία κατά 10 με 20 βαθμούς όταν χρησιμοποιείτε τον ανεμιστήρα.
Αν τα κέικ μου έβγαιναν φουσκωτά (θολωτά) θα έκανα το εξής:
Πρώτα, θα τσέκαρα τη θερμοκρασία και ενδεχομένως να τη χαμήλωνα κατά 10 βαθμούς περίπου. Μπορεί να φουσκώνουν πολύ γρήγορα στην υψηλή θερμοκρασία. Έτσι, θα προσπαθούσα να ψήσω σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία για λίγα λεπτά παραπάνω. Αυτό μάλλον θα την κάνει τη δουλειά.
Αν αυτό δεν πετύχει, θα δοκίμαζα διαφορετική ποικιλία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Η κάθε εταιρία μάλλον προσθέτει και διαφορετικής ποσότητας συστατικά.
Τέλος, θα βεβαιωνόμουν ότι τα αυγά δεν είναι πολύ μεγάλα, ενδεχομένως δοκιμάζοντας το επόμενο μέγεθος αυγών προς τα κάτω, ή ίσως να χρησιμοποιούσα ένα αυγό λιγότερο.
Αν ακόμη δεν πετύχαινε θα δοκίμαζα άλλη συνταγή :)
Τα κέικ που παράγονται μαζικά γίνονται με κάθε λογής προετοιμασμένα συστατικά και η ποσότητα μίγματος επίσης που πέφτει σε κάθε φόρμα είναι ελεγχόμενη από μηχανές! Δεν είναι του στυλ μου, όπως φαντάζεστε. Πιστεύω ότι το ότι δεν είναι όλα ακριβώς το ίδιο αποτελεί μέρος της μαγείας του σπιτικού, αυτού που φτιάχνεται από το μηδέν.
Είμαι σίγουρη ότι οι προσπάθειες που κατέβαλλες για τα cupcakes της κόρης σου τα έκανε πολύ πιο ξεχωριστά! Κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν τα κέικ μου είχαν παραφουσκώσει. Το να χρησιμοποιείς το γλάσο για να το διορθώσεις είναι η ιδιοφυής λύση, και ποιός θα το καταλάβει;;; Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις επίσης είναι να ξυρίσεις και να πετάξεις τους θόλους, ή ακόμη καλύτερα, να τους κάνεις κέικ πεταλούδες.